26.04.2021

Preakebone ‘Vrijheids Soep’

Nee ik ben geen Twent, maar ben dol op de Twentse taal. Daarom zocht ik ook een titel in het Twents. Een ‘preakebone’ is iemand die ongevraagd raad geeft. Ik had ook kunnen kiezen voor ‘stuk mien niks’ = ik kan er niet mee zitten of ‘Dred am stekker’ = er meer van willen weten of ‘glad van de wieze’ = erg van streek. Die laatste is misschien wat overdreven.

Waarom wil ik ongevraagd advies geven over soep en wel de “Vrijheids Soep”. “Als gemeente mogen we 1000 blikken soep uitdelen”, vertelt burgemeester Wilmien Haverkamp. “Ik zou het mooi vinden als jongeren in de week van 1 t/m 5 mei met een blik soep onder hun arm op bezoek gaan bij ouderen in onze gemeente en samen met hen soep eten en in gesprek gaan over vrede en vrijheid”. Een prachtig initiatief natuurlijk, een mooi idee.

Maar wat willen ouderen en wat willen jongeren en wat willen dorpen in de gemeente Tubbergen? Als we het hebben over ‘hoe vrijheid en verantwoordelijkheid samen gaan’ zoals het thema van de documentaire is het eerste wat in mij opkomt; hoezo vrijheid, hoezo verantwoordelijkheid.

Hier komen we bij het maatschappelijk akkoord van de gemeente Tubbergen. Een prachtige visie waarbij inwoners de bal krijgen toegeworpen, aan zet zijn, regie mogen nemen. De gemeente Tubbergen wil niet van bovenaf regeren, maar samen met inwoners, ondernemers en organisaties werken aan een gemeente waar het voor iedereen goed wonen en werken is én blijft in de toekomst.

Hoe mooi was het geweest wanneer elk dorp met een aantal inwoners zelf bezig zou gaan met het thema vrijheid en verantwoordelijkheid en daarbij ondersteund werd door de gemeente. Wat zou het effect daarvan geweest zijn. Welke boost had dat gegeven aan de verantwoordelijkheid en vrijheid van inwoners. Het gaat erom dat we dat doen wat ons ‘ínwoners’ raakt, helpt en dat we het zelf doen. Senioren willen niet betutteld en verzorgd worden, jongeren trouwens ook niet. Oh, en natuurlijk niet elk dorp zou het thema oppakken maar ook dat is vrijheid en verantwoordelijkheid en vertrouwen.

https://wijzoud.nl/ ondersteunt vitaliteit en participatie van senioren

Admin - 15:25:48 @ Sociale Innovatie | 1 opmerking

  1. post service

    23.11.2022

    https://mail.ru/

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.